Hit enter to search or ESC to close

Въпроси и отговори

FAQ

Как можем да запазим датата за сватбата и да те ангажираме като сватбен фотограф?

 • Запазването на датата става с подписване на договор по мейл и депозит по банков път. 

Колко снимки ще получим след сватбата?

 • В зависимост от това колко време съм била с вас в сватбения ден (снимам през цялото време – най-хубавите снимки често се получават в моментите, в които уж нищо не се случва, тогава хората са най-непринудени), след 9-12 —часов ангажимент получавате между 800 и 1300 снимки, подбрани и обработени. Ограничение няма, предавам всички снимки, които биха били важни за вас. 

Кога и как ще получим снимките от сватбата?

 • Крайният срок е 4 месеца след датата на сватбата, но обикновено ги получавате след 2-3 седмици, в зависимост от натовареността ми в периода. В началото на сезона успявам да ги обработя и предам за около 2 седмици, в края на лятото може да отнеме и два месеца. Предавам сватбите в реда, в който са заснети, като се старая на всяка да отделя необходимото време и внимание. Готовите снимки качвам на cloud drive и ви пращам линк, от който да ги изтеглите. Има две папки – в едната снимките са в голям размер, подходящ за печат, а в другата, са намалени, подходящи за споделяне с близки и приятели и за публикуване в социалните мрежи.

Можем ли да поръчаме сватбен албум?

 • Снимките на хартия създават съвсем различно усещане в гледащия. Да, можете да поръчате при мен сватбен албум, ще намерите опциите във файл, качен при готовите снимки. Избирате снимките, които искате да влязат в албума, размер и кожа за корицата, след което ви пращам дизайн за одобрение. 

Може ли да ни направиш слайдшоу със снимките?

 • Да, ако желаете, мога да направя слайдшоу с избрани снимки, не се заплаща допълнително.

Някои от снимките са в черно-бяло, ще получим ли цветен вариант?

 • Почти винаги пращам и двата варианта. Има някои снимки, на които толкова добре стои черно-бялото, колкото лошо стои цветът, но те са малко, едва ли повече от 5-6 за цялата сватба, а може и николко.

Обработваш ли снимките?

 • Да, всяка снимка минава основни цветови корекции в Lightroom и после фини корекции във Photoshop. Целта ми е хората на снимките да изглеждат натурално, но винаги коригирам временните недостатъци като пъпки, рани, петна по дрехите. Можете предварително да ми кажете, ако искате цветовете да са по-натурални или с по-филмова визия. Ако оставите на мен – преценям това, според атмосферата на сватбата. Всички снимки са обработени по един и същ начин, полагам еднакво старание за всяка.

Можем ли да получим суровите файлове?

 • Получавате завършен продукт, подбрани и обработени фотографии. Ако все пак, поради някаква причина, желаете суровите файлове, можете да ги получите срещу допълнително заплащане.

Можем ли да видим повече снимки от една сватба?

 • Да, можете да разгледате в блога, където има сватби с повече от 100 показани снимки. https://yanapeneva.com/blog/ Вярвам, че ако 100 снимки от една сватба ви харесат, това е достатъчно за да придобиете представа и за останалите. Ако все пак искате да видите повече снимки от някоя сватба, пишете ми от коя и ще се свържа с младоженците от нея за съгласие, аз нямам нищо против.

Каква камера и обективи ползваш?

 • Sony, 35, 55, 85, 135

Ползваш ли светкавица?

 • Предпочитам естествената или наличната светлина, защото тя най-добре предава атмосферата на мястото и деня, показва я такава, каквато е била. Но имам светкавица в раницата, в редки случаи я използвам.

Снимаш ли на филм?

 • Да, ако имах възможност, бих снимала всичко на филм среден формат. Усещането, което дава, дълбочината, цветовете, са несравними с цифровата визия. Разполагам с Mamiya 7II и Mamiya RZ67 Pro. В офертата ще видите опция за снимки на филм. Това означава, че от подготовката до края на наличието на естествена светлина, ще изснимам няколко филма, успоредно с цифровите кадри. После ще получите дигитализираните сканирани кадри, както и самите филми/ленти.

Правиш ли видео заснемане?

 • Занимавам се с фотография. Правя кратки клипове, които можете да изберете като допълнителна опция към пакета, успоредно със снимките. Примери можете да видите в сайта – https://yanapeneva.com/video/ Този клип е всичко, което получавате, няма по-дълга версия. Ако желаете цялостно видео отразяване на сватбения ден, мога да ви препоръчам оператори, с които съм работила и чиято работа харесвам.

Можеш ли да ни препоръчаш видео екип за сватбата ни?

 • Да, с най-голяма радост мога да ви пратя линкове към портфолиата на видеографите, чиято работа харесвам. Молбата ми е, ако решите да имате видео заснемане, да изберете оператор, чиято работа наистина харесвате. Тогава най-вероятно ще имаме сходни търсения и няма да си пречим, а ще си помагаме. Опитът ми показва, че когато младоженците или най-често техните родители, ангажират видео оператор, само защото хонорарът му е изгоден, това затруднява изключително много работата на фотографа. Гледните точки и ъглите, които той ползва, са коренно различни. Например, възможно е по време на церемонията през цялото време да е много близо до вас, почти върху вас, което силно ограничава моите гледни точки и означава, че ще присъства на всички по-широки кадри. Възможно е също да ползва жълто-зелена лампа, която променя изцяло визията на снимките и те няма да изглеждат както останалите, които виждате в порфолиото ми. А с видеографите, които имат сходни търсения в светлина, композиция и емоция, се работи лесно. За разлика от горния пример, те не са отишли ‘на работа’, заради хонорара, а искат да намерят вдъхновение и да направят нещо красиво, да разкажат вашата история по възможно най-добрия начин.

Правите ли общи/групови снимки?

 • Да, разбира се, стига вие да желаете. Обикновено след церемонията, по време на поздравленията или в друг подходящ момент от деня.

Можем ли да се снимаме с кумуве, шаферки, родители по време на сесията?

 • Това е вашият сватбен ден и вие решавате. Обикновено правим снимки с тях в първите 5-10-15 минути от сесията, след това продължаваме само с младоженците. 

Колко време да отделим за фото сесията на нас двамата, портретната сесия в сватбения ден?

 • По-важно е не колко време ще имаме, а в коя част от деня ще бъде. Най-хубавите снимки стават по време на залеза. Тогава слънцето е ниско, светлината е мека и приятна, идва от подходящ ъгъл. Същото важи и ако е облачно. За 15 минути в хубава светлина, можем да направим повече, отколкото за два часа по обяд на открито. Можете да отделите 30 – 40 – 50 минути, според вашето желание. Това е време, в което ще бъдете далеч от гостите си. Ако желаете дълга сесия, в която имаме време да направим по-артистични неща, да се отпуснете и да не бързаме, да няма напрежението, че още неща предстоят през вечерта, препоръчвам сесията в отделен ден.

Какво е сесията в отделен ден?

 • Така наречената следсватбена сесия се случва в дните след сватбата. Отиваме на някое красиво или любимо на вас място, снимаме около два часа. С роклята и костюма от сватбата сте. Предсватбената сесия е в дните преди сватбата. Тя отразява част от ежедневието ви – разходка, кафе, приятно време заедно, в ежедневни дрехи.

Каква локация да изберем за сесията в сватбения ден?

 • Препоръчвам локацията на самата сватба и околоностите. Когато има хубава светлина, където и да сме, могат да се получат красиви неща. 

Не се чувстваме комфортно пред камера, можеш ли да ни помогнеш?

 • Да. През по-голямата част от деня снимам документално-репортажно, това означава, че не се меся в хода на събитията, опитвам се да бъда незабележима, да се слея с обстановката и атмосферата. По време на портретната сесия, ви давам насоки какво да правите, но с идеята всичко да изглежда натурално и естествено, не ви карам да правите неща, които не бихте правили, ако никой не ви снима. Усилията ми са в посока да се отпуснете, да бъдете себе си, да се чувствате комфортно.

Какво да правим, ако времето е лошо / вали?

 • Наслаждавайте се на момента и нека не ви влияят неща, които не можете да промените. Излезте и танцувайте под дъжда! Приближаващата буря винаги носи и страхотна светлина и цветове за снимки. Това е вашият ден, той е един, няма да се повтори, вземете всичко, което той ви предложи и го обърнете във ваша ползва. Колкото повече непредвидени обсоятелства, толкова повече незабравими емоции. 

Помагаш ли в процеса на планиране на сватбата?

 • Да, винаги, когато имате нужда от съвет или препоръка, съм насреща. Била съм на доста сватби (над 300) и вярвам, че с опита, който имам, мога да ви бъда полезна. На първо място, това е вашият ден и е важно да се случи така, както вие го желаете и си го представяте.

Възможно ли е да не показваш снимките от сватбата ни в интернет пространството?

 • Да, възможно е, но винаги, когато направя нещо хубаво, се радвам да мога да го покажа. Това е начинът бъдещите младоженци да се запознаят с работата ми, а и вие самите сте разбрали за мен именно от снимките на други хора, които съм снимала. Искам да разказвам истории, които вдъхновяват, които правят света едно по-красиво място. И това е моят начин. Винаги вие сте първите, които виждат снимките и винаги всичко, което показвам, е след вашето одобрение.

Снимаш ли с втори фотограф / асистент?

 • Има такава опция в пакета, която можете да изберете. Има предимства и недостатъци. Когато съм сама, съм по-незабележима, по-лесно ми е да се слея със събитието и гостите да ме сметнат за гост любител с камера, който наистина много обича да снима и не спира през цялото време (случвало се е) и да се държат свободно през цялото време. Когато сме двама, вторият фотограф покрива подготовката на младоженеца, ако се приготвяте далече един от друг и акцентира върху гостите. Смятам, че всеки един човек, който сте поканили, е важен за вас, и се опитвам да го има в снимките, дори по няколко индивидуални негови портрета. Акцентирам на вас и най-близките ви, но се опитвам да има и всички останали гости. Ако сватбата ви е голяма, над 150 гости, това е по-лесно, когато сме двама. Винаги снимам, сякаш съм сама и се опитвам да покрия всичко случващо се, ако има втори фотограф / асистент, с неговите кадри допълвам историята.

Депозитът възвръщаем ли е?

 • Депозитът е за запзване на датата и не се възстановява при отменяне на събитието. При промяна на датата може да се ползва като депозит за новата дата, ако е свободна. При форсмажорни обстоятелства и невъзмжност да се проведе събитието, депозитът може да се използва като ваучер за фотосесия с валидност до една година от първоначално насрочената дата на събитието.

Правиш ли отстъпки от цената?

 • За всяка сватба изготвям индивидуална оферта, в зависимост от локацията и продължителността на моя ангажимент. Например – сватба във вторник през февруари с десетина човека гости, е различна от сватба в събота през август с осемдесет гости. Транспортните разходи и нощувките са калкулирани в офертата, която получавате. Ако ползвате преференциална цена за нощувките на гостите, бих се възползвала. 

Пътуваш ли до различни места в България и в чужбина за сватби?

 • Да, повечето сватби, които снимам, са на най-различни локации. С удоволствие посещавам нови различни места, на които не съм била досега, вдъхновяващо е.

Желаете ли куверт по време на сватбата?

 • Да, благодаря. Разбира се, това не е задължително, а е ваше решение, но обикновено прекарвам с вас 8-12 часа, през които нямам почивка за обяд или вечеря. Изключително приятно е, по време на вечерята, да има куверт и за мен. За да мога да съм в кондиция и да имам енергия през цялото време. Тук е мястото да отбележа, че така наречените служебни куверти, били те кебапчета с пържени картофи (случвало се е) или орязан куверт без предястие, не са добро решение. Вегетарианец съм, риба и млечни продукти да, месо не.

Избираш ли двойките, които снимаш?

 • Те избират мен. Вярвам, а и опитът ми показва, че хората, които са харесали фотографията, която правя, са хора, с които имаме нещо общо и бихме си допаднали взаимно. Не правя интервюта, напротив, ако хората са  ми гласували доверие да отразя този важен ден, в замяна искам да дам всичко от себе си, за да го запазя за тях в снимки.

От колко време се занимаваш с фотография?

 • от 2010-та година, сватби снимам от 2011-та.

Какъв е стилът и подходът ти?

 • Документален, разказвателен, честен. Всеки път, когато вдигна камерата, пред мен се разкрива различна история. Интересни са ми хората, техните отношения, любовта и близостта, наистина важните неща в нечий живот. С ангажирането ми като ваш сватбен фотограф, вие ме допускате близо до вас, до любовта ви, до най-важните моменти в живота ви. И моя е отговорността не просто да направя фотографии, а да събера в тях частиците истина, да проличат емоциите, отношенията, вълненията и радостите. Фокусът ми е върху отношенията, красивите моменти, които се случват помежду, които показват истинските емоции. Невероятното чудо на докосването на ръце, отразяването в очите на другия –  същия, който е в нас. 

Разкажи ни малко повече за себе си.

 • Родена съм през лятото на 1985-та година във Варна. В момента живея до едно малко село, на 50 км от Варна, с 22-ма жители и гора, и море наблизо заедно със сина ми. Обичам фотографията, защото тя дава възможност да покажа света през моите очи, моят свят, така, както аз съм го видяла; да запазя частица от това, което е безвъзвратно заминало, да направя с всяка снимка малка машина на времето. Обичам да чета книги, по много и да пътувам. Но не да пътувам като турист, а да разберя как живеят и какво е разбирането за света на местните хора. Имала съм щастието да водя уъркшоп за сватбена фотография в Япония, където две седмици живях заедно с японци, както японците. Да снимам сесии и да водя уъркшоп в Норвегия, благодарение на едно прекрасно семейство, чиято сватба снимах в България. Да обиколя южна Швейцария, да снимам сватба на прекрасни хора в оранжерия за цветя. Да снимам сватба в стара дъскорезница в Австрийските Алпи. И вярвам, че още много предстои. Люпопитна съм, много. Нямам състезателен дух и не участвам често в конкурси, макар да имам няколко национални и международни признания – водила съм лекции на множество конференции в България и чужбина, номинирана съм за нов талант на една от най-големите конференции в Европа, давала съм интервюта в различни медии, била съм жури на голям международен конкурс за сватбена фотография. Но най-голямото удовлетворение и стимул да продължавам напред идва от отзивите, които получавам от хората, които срещам и снимам. Винаги нося камера със себе си, снимам всеки ден, всичко случващо се, навсякъде, където ходя. Снимам всичко, което привлече вниманието ми, било красива светлина, интересен човек, приятелите ми, най-често сина ми.

Работиш ли нещо друго?

 • Не! Самото снимане в сватбения ден е съвсем малка част от случващото се. През активния сезон снимам сватби и семейни фото сесии. През неактивния сезон снимам семейни фотосесии, правя обучения по фотография – уъркшопове, участвам в конференции, както и самата аз се обучавам и се опитвам да се развивам непрекъснато.

И накратко за това какви притеснение е възможно да имате за сватбения фотограф, който ангажирате да отрази сватбения ви ден:

 • Ще се появи ли фотографът навреме или изобщо? – Да, дори ще е там по-рано, а ако има непредвидени обсоятелства, има предвидени варианти.
 • Ще се постарае ли фотографът на моята сватба или ще е просто работа? – Аз съм любопитен човек, а всяка сватба е различен свят. Единственото, което мога да обещая, е че ще се постарая и ще дам максималното от себе си, за да отразя вас и деня ви. 
 • Ще бъде ли фотографът груб или невъзпитан по време на сватбата ми? – Категорично не. Хората, които снимам, трябва да се чувстват добре в мое присъствие. Усмихната съм, облечена съм подходящо за повода, максимално се опитвам да не контрастирам на събитието, а да съм част, да се слея с него, за да мога да го усетя и документирам.
 • Не искам денят ми да се превърне в снимачна площадка. – Няма да се случи. Единственият момент, в който ще се намеся и ще дам насоки, когато са необходими, е по време на портретната сесия.
 • Ще имам ли достатъчно време, което да отделя на гостите и да имам и хубави снимки. – Колкото повече общувате с всички, колкото повече емоции има, толкова по-хубави снимки ще имате. 

Благодаря ви за отделеното време да прочетете целия този текст, ако сте стигнали до тук. За допълнителни въпроси, за да разберете дали съм свободна на вашата дата и да я запазите, за да получите оферта, пишете ми на yana@yanapeneva.com или се обадете на +359888001311.