Едно пътуване подарък за рождения ден на сина ми. Цели 7!

Първи полет със самолет, първа почивка. Андалусия – Малага, Гранада, уникалното умение на децата да общуват с хора, без да говорят езика им. Учудващо желание да посещава музеи, тотален отказ да опитва нови храни. Част от снимките са негови.

Малага е град на туристи, музеи и улични артисти. Много млади хора, много нощен живот. Този град не спи. Магазините отварят към обяд и затварят малко преди полунощ. Хората говорят на висок глас, сякаш си викат един на друг и се карат, но всъщност се усмивкат, много усмивки в Испания. Ведри хора, пълни с живот в очите. 300 слънчеви дни в годината, палми, море, пресичащи на червено хора. Музеят на Кармен Тисен, музеят на Пикасо, музеят на музиката.

Гранада. Тук е много различно, много. Лудница е. Малки улички като в Несебър и стария град в Пловдив. Има нагоре в стръмното много пещери, в които живеят растамани. Гранада е бил последният град в Испания, който испанците са си върнали от арабите. Още си е арабско наполвина, от припяването във фламенкото до ола, оле, което звучи като аллах всъщност. Навсякъде има плочки от мрамор със зелени и сини орнаменти, а най-старата фабрика е от преди няколко века, още работи. Прозорците са с капаци, пече много, дори изгорях. На 800 метра надморска височина сме, на 40 минути път е планината Сиера Невада, където в момента някой кара ски. Много е красива, не се вижда зеленина, а кафяво и нагоре бяло. Една от гледките днес беше под нас старият град, нагоре древната Алхамбра, където ще ходим утре, а над нея високата над 3000 метра Сиера Невада. За Гранада казват, че е градът запазил най-автентична атмосфера, тук е живата Испания. Гледахме фламенко днес. Много ни хареса, Никола пляскаше с ръце през цялото време в ритъма на пляскането на танцьорите. Имаше добър китарист, истинска певица, които седяха на столове и разказваха историята. Певицата беше изразителна, с лице и ръце говореше колкото танцьорите с телата си. А танцьорите бяха мъж и жена. Жената беше като бик, едра, пълна, тропаше силно и трептеше непрекъснато. Тръпки те побиваха като те погледне докато танцува, много сила имаше в нея, малко грация. Но може би фламенкото е такова. Тук вече видяхме що е тапас. Когато си поръчаш напитка, ти дават храна. Пържола върху хлебче, маслини, дребна пържена риба, пържени картофи или сандвич, навсякъде различно. С три бири можеш да се нахраниш.